• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Personal Tuning Therapie met als vast onderdeel de Epiphora Ademmethode is ontwikkeld vanaf 2010 door fysio/hapto/ademtherapeut Hans Timmerman. Personal Tuning Therapie is een nieuw, sterk antwoord op alle vormen van Sympatico Dominantie met name op het Fibromyalgie Syndroom, CVS/ME en PDS.

In samenwerking met onder andere de reumatologen E.N Griep en H. Griep-Wentink in Sneek en Emmeloord is er een inzicht en behandelwijze ontstaan dat een doeltreffend antwoord blijkt te zijn op vele vormen van symptomen/aandoeningen die sterk gerelateerd zijn aan Sympatico Dominantie. In deze methode maken we de overgang van symptoom-denken naar systeem-denken.

De Sympaticus kan dermate in een eindstand staan, dat een ontspanningstechniek en goede inzet niet meer voldoende is om balans terug te winnen. Wanneer we ons in zo’n geval
(machteloos) beperken tot symptoombenadering is er doorgaans geen behandelresultaat naar tevredenheid. We zullen iets anders moeten doen.

In Personal Tuning/Epiphora is ontdekt dat er meerdere factoren zijn die Sympatico-Dominantie uitlokken én sterk in stand houden, zoals voeding, alcoholgebruik, stress, verkeerd bewegen. Daarbij is door ons ontdekt, dat met name een verminderde kwaliteit van de bloedstromingen in de hals-nek regio náár en úit het hoofd een slechte doorbloedingskwaliteit ín het hoofd kunnen veroorzaken, hetgeen een beslissende factor kán vormen bij het ontwikkelen van Sympatico Dominante syndromen zoals FMS,  CVS/ME en PDS.

Onze hypothese is deze: alle processen in ons lichaam worden sterk beïnvloed door de doorbloedingskwaliteit ín ons hoofd. Bij het onderuitgaan van de doorbloedingskwaliteit in het hoofd zal het lichaam áltijd reageren met Sympatische actie om een dreigend functieverlies, tot aan collapsmogelijkheid toe, op te vangen. Wanneer dit over langere tijd gebeurt ontstaat bijvoorbeeld op deze wijze met name het Fibromyalgie Syndroom.

In onze zienswijze is er bij een stremming in het vertebrobasilaire systeem een grote kans op verminderde arteriële aanvoer naar het achterhoofd.

 

Hierbij is de volgende logica van groot belang:

Wanneer de ‘Cirkel van Willis’ matig tot slecht is aangelegd (de Cirkel van Willis is de arteriële verbinding in het hoofd tussen het carotis-systeem en het vertebralis-systeem die bij tweederde van alle mensen een anatomische variatie vertoont), zijn delen van het achterhoofd en middenhoofd extreem afhankelijk van de aanvoer vanuit het vertebrobasilaire systeem. Wanneer dán na bijvoorbeeld een Whiplash, of houdingszwakte bij Hypermobiliteit, er een stremming ontstaat in dit vertebrobasilaire systeem, ontstaat er een nijpend aanvoer tekort in het achterhoofd en middenhoofd, wat altijd onmiddellijk zal leiden tot sterke Sympaticus activiteit. Wanneer de cervicale arteriële stremming langer aanhoudt zien we een sterke Sympatico Dominantie ontstaan, met daarbij in dit geval de specifieke symptomen: craniale drukgevoel, pijnlijke hoofdhuid/haarwortels en wazig zien. En wanneer deze situatie aanhoudt ontstaat veelal het Fibromyalgie Syndroom, of als er sprake is van langdurige psycho-emotionele Stress: CVS/ME.

Op deze hypothese is ook het behandelplan gebaseerd: Wij doen niets aan symptoombestrijding, maar gaan de oorzaken van Sympatico Dominantie oplossen. Doormiddel van 4 korte (binnen 2 minuten) mobilisaties iedere ochtend toe te passen en houdingsprincipes door te zetten gedurende de dag worden SI, wervelkolom en hoofdhouding in de juiste functiestand geplaatst. Hierdoor worden onder andere de arteriële stremmingen in de cervicale wervelkolom opgelost en vindt er ook weer een goede veneuse- en lymfeafvoer plaats. Hierdoor is blijkbaar een groot deel van de doorbloedingsproblemen in het hoofd weer verholpen, aangezien we dan veelal al een fikse vasodilatie-ervaring waarnemen in de vorm van tintelingen en stromingen in de periferie. Vervolgens zetten we de Epiphora Ademtechiek plus ademrustpauze in, die in 15 minuten tijd het overgebleven deel van de Sympatico Dominantie doorbreekt.

 

Aanmelden voor opleiding